Primul mandat de Președinte al României

În calitate de Președinte al României, Klaus Iohannis și-a propus să facă din România o țară în care fiecare cetățean să se simtă ca acasă, o casă pe care să o iubească și de care să fie mândru! În viziunea sa, România trebuie să devină puternică, să fie un stat care are grijă de cetățenii săi, prin mijloace legale și diplomatice, oriunde s-ar afla ei, o țară care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naționale și resursele naturale. O țară care știe să-și protejeze patrimoniul, domeniile de excelență, care pune prioritate pe educație și sănătate, și un stat care contribuie, alături de partenerii săi, la menținerea securității colective și la promovarea democrației și libertății!

 

Principalele realizări ale primului mandat:

A blocat capturarea României de către PSD și a prevenit transformarea țării într-un stat mafiot la cheremul grupării Dragnea.
  • Iohannis a făcut tot ce poate face un președinte al României, respectând valorile democratice, pentru a asigura stabilitatea statului împotriva celor dispuși să dea foc țării doar ca să-și scape pielea.
  • S-a luptat cu cea mai puternică și nocivă majoritate parlamentară PSD de după Revoluție. Niciodată PSD nu a avut, de sine stătător, aproape jumătate din Parlament, ca la ultimele alegeri parlamentare.
 
A blocat asaltul unei guvernări infracționale asupra sistemului de justiție prin sesizări la Curtea Constituțională și la Comisia de la Veneția.
  • A sesizat, alături de PNL, Comisia de la Veneția prin intermediul Consiliului Europei, în privința modificărilor aduse Legilor justiției și Codurilor penale, precum și CCR asupra tuturor proiectelor legislative controversate.
  • Doar prin acțiunile concertate ale președintelui Iohannis și ale PNL a fost blocată modificarea Codurilor penale, în ciuda ofensivei disperate a PSD.
  •  Într-un singur mandat, președintele Iohannis a sesizat CCR în 75 de situații în care deciziile Parlamentului sau ale Guvernului încălcau legea fundamentală, având o rată de validare a sesizărilor de 70%.
  • Președintele Iohannis a solicitat în 85 de cazuri reexaminarea legilor transmise la promulgare, mai mult decât în mandatul anterior al fostului președinte.
  • Acest lucru arată că președintele Iohannis a fost un adversar eficient al ”legilor strâmbe” și s-a aflat într-o luptă continuă cu PSD-ALDE pentru garantarea drepturilor și libertăților fundamentale, precum și pentru ca fiecare dintre noi să beneficieze de legi juste.

 

A oprit amnistia și grațierea politicienilor corupți prin blocarea OUG 13 și prin convocarea Referendumului pentru Justiție.
  •  În datat de 18 ian 2017, Guvernul Grindeanu se pregătea să adopte, în secret, OUG 13 și OUG pe amnistie și grațiere. Președintele Iohannis a ajuns intempestiv la ședința de Guvern și a vorbit despre cei „doi elefanți”, solicitând ca cele 2 acte normative să nu fie puse pe ordinea de zi și să nu fie adoptate. Au urmat manifestațiile masive de stradă față de care președintele Klaus Iohannis s-a
    solidarizat și a continuat să facă presiune asupra Guvernului pentru abrogarea OUG 13. Astfel, OUG 13 a fost abrogată în 5 februarie 2017, înainte de a intra efectiv în vigoare.
  • A convocat Referendumul în 26 mai 2019, pentru interzicerea amnistiei și grațierii, a modificărilor aduse prin ordonanțe legislației din justiției și a legilor penale și introducerea posibilității sesizării CCR și de alte instituții decât Avocatul Poporului. Rezultatul votului covârșitor obținut la Referendum a fost validat de Curtea Constituțională și nici un act normativ pentru amnistia și grațierea faptelor de corupție nu mai poate fi adoptat.
  • Proiectul de lege de amnistie și grațiere, la care au visat cu ochii deschiși corupții din PSD și ALDE în toți acești ani, este un episod politic definitiv închis care a început în Marțea Neagră din decembrie 2013 când PNL a blocat adoptarea lui iar
    președintele Iohannis, imediat după alegerea sa în 2014, a forțat respingerea lui în Parlament

 

A apărat democrația, fiind un adevărat ”gardian al democrației”, s-a solidarizat cu protestele legitime ale societății, a încurajat manifestarea civică și a fost alături de oamenii revoltați în momentele critice pentru societate.

 

A făcut ca România să fie apreciată și respectată în UE și NATO și a ținut România ancorată în drumul european, pro-occidental, alături de SUA, în pofida atacurilor repetate ale liderilor PSD-ALDE față de oficialii europeni și față de NATO.
  • A apărat interesele românilor care își doresc o Românie europeană respectată și apreciată în primul rând al statelor europene, ceea ce s-a văzut din plin la Summitul UE de la Sibiu când, practic, Iohannis a adus Europa în România la cea mai importantă reuniune de șefi de stat și de guvern din UE.
  • A propus partidelor politice să semneze un angajament ferm pentru respectarea parcursului european al României prin respectarea principiilor și valorilor statului de drept.

A consolidat și întărit apartenența României la NATO pentru apărarea siguranței naționale împotriva amenințărilor regionale.
  • A reușit să angajeze toate forțele politice în respectarea celui mai important angajament de securitate națională în cadrul Alianței NATO prin alocarea a 2% din PIB pentru înzestrarea armatei.
  • A susținut și întărit fără precedent, parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii, fiind primit, de două ori în timpul aceluiași mandat, de președintele SUA la Casa Albă și a adăugat obiectivului de siguranță națională în cadrul acestui parteneriat o nouă dimensiune de securitate energetică și de promovare a investițiilor economice strategice.

 

Susținere permanentă pentru apropierea Republicii Moldova de UE. Iohannis a fost un avocat al Republicii Moldova la nivelul UE. Președinția a susținut transferul pașnic de putere care a avut loc la Chișinău pe 14 iunie și guvernul Maia Sandu. Mai mult, la inițiativa Președintelui, s-au creat grupuri de experți din cele două guvernele pentru a se acorda toată asistența cerută de Chișinău.

Președintele Iohannis a făcut demersuri concrete pentru ca România să aibă un profil cât mai vizibil la nivel regional. A lansat și promovat formatul București 9 (B9 este format din România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia și Tările Baltice), pentru întărirea securității Flancului Estic al NATO. S-a implicat activ și decisiv în formatul Inițiativei celor Trei Mări (cuprinde 12 state membre ale Uniunii Europene, situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră), o platformă care a căpătat o mai puternică orientare economică odată cu ediția de la București, când s-a lansat primul Forum de Afaceri al Inițiativei (București, 17-18 Septembrie 2018).

Dacă sunteți în căutarea unei brățări. Există ceva care să se potrivească fiecărei înfățișări, de la îmbrățișat la corp la structurat, de la manșete la lanț chain bracelet și manșete.

 

Iohannis a reprezentat o garanție pentru stabilitatea investițiilor economice private din țara noastră care asigură locuri de muncă și dezvoltare economică pentru toți românii.
  • Prestigiul și credibilitatea internă și internațională a președintelui Iohannis a fost o garanție pentru investiții strategice importante în România și a oprit plecarea unor investitori din cauza măsurilor guvernamentale nocive pentru economie (Ex.
    Investițiile în exploatarea gazelor de la Marea Neagră) o A apărat și a susținut economia privată împotriva măsurilor bugetare și fiscale haotice și distructive promovate de o guvernare ostilă mediului de afaceri.
  • A criticat dur ”țopăiala fiscală” și a cerut abrogarea ordonanțelor de urgență cu impact negativ pentru economie, precum OUG 114 care duce la naționalizarea Pilonului 2 de pensii, alungă investitorii din energie, telecomunicații și sectorul bancar și a dus la creșterea prețurilor pentru multe produse și servicii.
  • A respins promulgarea legilor care afectează economia și a retrimis în Parlament sau a sesizat la Curtea Constituțională inițiativele care au pus în pericol creșterea economică și echilibrele bugetare (Legea bugetului de stat, Legea exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră etc.)

 

A promovat și susținut necesitatea unor reforme esențiale în domenii cheie pentru o dezvoltare sustenabilă și sănătoasă a României precum proiectul România educată care a reunit toți actorii din societate implicați în procesul educațional în cea mai amplă dezbatere de soluții pentru viitorul Educației.
  • „România Educată” este proiectul național inițiat de președintele Iohannis, cea mai amplă și de durată consultare publică cu profesioniști desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație. Miza este strategia pentru educație la orizontul anului 2030. În decembrie 2018, s-a intrat în a treia etapă a proiectului, prin lansarea în dezbatere publică a rezultatelor. În continuare, în etapa finală, vor fi integrate opiniile primite din partea societății, experților, reprezentanților din mediul politic, executiv și legislativ, pentru a lansa versiunile finale ale documentelor proiectului „România Educată”.

 

A solicitat și a obținut reforma sistemului electoral pentru a permite votul românilor din străinătate, fără cozi și alte umilințe la care au fost supuși cetățenii români de guvernările PSD – ALDE.
  • Simplificarea votului prin corespondență, program de vot extins pe 3 zile, înființarea de noi secții, menținerea programului de vot și după ora 21 în cazul în care sunt cozi la vot.