Lucrări în grafic la bazinul acoperit de înot din Blaj

Până la sfârșitul anului 2018 va fi ridicată în totalitate structura exterioară a bazinului acoperit de înot de la Blaj, constructorul dorind ca la intrarea în iarnă să treacă la lucrările de interior. Autoritățile blăjene speră ca noul bazin acoperit de înot, care se construiește în zona Bazei de Agrement, să fie dat în folosință la începutul iernii 2019/2020, în condițiile în care lucrările, care au început în primăvară, sunt în grafic. 

În această perioadă constructorul va finaliza structura pereților exteriori, de pe conturul bazinului, care vor fi din fier beton. Până la sfârșitul lunii se va încheia turnarea betonului în armăturile deja montate la bazinul de pe strada Iuliu Maniu. Apoi vor fi montați stâlpii de contraforță, pe care va fi rezemat acoperișul din lemn. Constructorul și-a propus ca până la sfârșitul anului să aducă clădirea „la roșu”, astfel încât, pe timpul iernii, să se lucreze la interioare. Valoarea lucrărilor efectuate în acest an va fi de aproximativ 2.000.000 lei, aproape jumătate din valoarea totală a investiției.

„După ce în urmă cu doi ani de zile am inaugurat baza de agrement, am considerat că, în continuarea acesteia, este nevoie și de un bazin acoperit, așa cum este și firesc într-un oraș care se respectă. Acesta va fi dat în folosință în toamna anului 2019 și va deservi, în primul rând, elevii din municipiul Blaj, dar și locuitorii din zona Blajului, care doresc să practice înotul, în timpul liber. Construirea bazinului de înot acoperit reprezintă încă o etapă care ne apropie de orașul cu adevărat european pe care ni-l dorim cu toții”, afirmă primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Bazinul acoperit de înot va avea lungimea de 25 m şi lăţimea de 12,5 m, fiind compus din cinci culoare, adâncimea apei fiind variabilă, de la 1,20 m până la 1,80 m în zona de block starturi, şi este prevăzut cu suprafeţe de încălzire şi plajă, cele mai largi fiind în zona de start. Bazinul va avea facilităţi complete: vestiare, grupuri sanitare, duşuri, saune, staţie de tratare şi pompare apă, centrală termică, staţie filtrare apă, punct de prim ajutor, oficii, o parcare cu 14 locuri, iluminat exterior. Atât accesul pietonal, cât şi cel auto se va face din strada Iuliu Maniu.

Clădirea în care va funcţiona bazinul de înot este acoperită „în boltă”, cu arce de lemn ce sprijină cele două părţi laterale ale bazinului. Bolta din elemente de lemn laminat încleiat s-a dovedit a fi un sistem cu bune rezultate în exploatare, care nu a implicat costuri mari de întreţinere şi implementare, se arată în proiectul tehnic.

Bazinul nu se adresează activităţilor competiţionale, suprafeţele lui fiind dimensionate, atât pentru zona de înot, cât şi pentru cea a anexelor-vestiarelor, conform normelor europene şi naţionale în vigoare pentru bazine utilizate în cadrul educaţional. Suprafeţele de gardă ale bazinului şi dimensionarea vestiarelor au ţinut cont de aceste recomandări, încercând, în acelaşi timp, să ofere o suprafaţă cât mai condensată a construcţiei, se mai arată în proiectul tehnic al investiţiei.

Investiţia, în valoare de aproximativ 4,5 milioane lei (fără TVA), face parte din programul „Blaj 2016-2020” al administraţiei publice locale, care şi-a propus construirea unui bazin acoperit de înot, astfel încât părinţii să nu-şi mai ducă copiii la lecţii de înot în alte localităţi. De altfel, după finalizarea construcţiei bazinului, vor fi angajaţi doi profesori de sport cu specializarea înot, bazinul fiind destinat activităţilor şcolare în fiecare zi, de luni până vineri, până la ora 14:00 şi, după o pauză de igienizare, tuturor amatorilor de înot, care se vor putea bucura de facilităţile bazinului în fiecare după amiază şi seară, în weekend-uri şi în vacanţele şcolare.

Aptitudini

, , ,

Postat pe

11 septembrie 2018