Legea energiei a fost aprobată miercuri în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională. În continuare dorim să vă prezentăm câteva amendamente aduse acestei legi.
Amendamente aduse de PNL:
- Prin modificările aduse astăzi în Parlament legii Energiei, modificări promovate de PNL, se definește CONSUMATORUL INDUSTRIAL ELIGIBIL. Acesta trebuie să se încadreze într-un consum minim de energie de gaze naturale în cifră de 150 de mii de megawați, acest consumator va avea dreptul să se lege direct la Transgaz, la operatorul național de sistem, printr-o magistrală directă. Acest lucru în seamnă că va evita costurile de distribuție și va putea fi mult mai competitiv. PNL, prin acest amendament, oferă o șansă în plus industriei românești și investițiilor viitoare din România.
- PNL a susținut descentralizarea concesionării distribuției de gaze- de la Ministerul Energiei către unitățile administrativ teritoriale. Primarii vor putea finanța din surse locale sau prin programe cu autoritățile centrale înființarea de distribuții de gaze. Astfel economiile locale se vor dezvolta în beneficiul comunităților.
Amendamente aduse de PSD:
- Deputații din comisia pentru industrii, condusă de Iulian Iancu (PSD), au dezbătut marți mai multe amendamente apărute peste noapte, care modifică radical Legea energiei 123/2012. Unul dintre amendamente prevede că de la 1 ianuarie 2019, minim 50% din cantitățile de gaze contractate într-un an vor fi tranzacționate pe bursă. Însă, nu este cert că va rămâne această cotă, fiindcă un alt amendament arată că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va avea posibilitatea să o majoreze anual cum dorește. Marea problemă este că impunerea unor astfel de obligații ar putea reactiva o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.
Alte amendamente:
- Deputații din Comisia de Industrii a Camerei au introdus un amendament la Legea energiei, care prevede că furnizorii de energie electrică nu vor mai avea dreptul de a denunța unilateral contractele de furnizare încheiate cu clienții finali.
Amendamentele privind tranzacțiile cu gaze:
- Începând cu data de 1 ianuarie 2019, toți participanții la piața de gaze naturale, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale pe piața angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător.
- Începând cu data de 1 ianuarie 2019, toți producătorii de gaze naturale, în măsura în care contractează vânzarea de gaze naturale, într-un an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care livrează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate angro, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru vânzarea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 50% din cantitatea de gaze naturale contractate cu livrare în anul calendaristic respectiv, în calitate de vânzător.
- Începând cu data de 1 ianuarie 2019, toți participanții la piața de gaze naturale, în măsura în care contractează cumpararea de gaze naturale pe piata angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să încheie, în anul calendaristic în care achizitionează gazele naturale, contracte pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE, pentru cumpararea unei cantităţi minime de gaze naturale care nu poate fi mai mică decât cea reprezentată de o cotă procentuală de 40% din cantitatea de gaze naturale contractate în anul calendaristic respectiv, în calitate de cumpărător.